Kenneth och Kerstin

vbott43hallå

Kerstin Lööf och Kenneth Åström i samband med Jordbruksverkets ”förenklingsresa” och möte på gården 2013. Foto: Jordbruksverket

Kenneth och Kerstin prisas för sitt nötköttsföretag

Västerbotten Årets nötsköttsföretag 2015 i Västerbotten är Gubböle djur, Umeå, som ägs av Kenneth Åström och Kerstin Lööf. De var troligen de första att börja med köttlådor i norr, och i dag driver de också en gårdsbutik.

Utnämningen har gjorts av LRF Västerbotten, och företaget blir automatiskt nominerat till priset Årets nötköttsföretag i Sverige.

Det var år 1991 som Kenneth och Kerstin köpte gården i Gubböle. Då arbetade Kenneth som säljare och Kerstin som hårfrisörska. Några år senare skickades de första djuren på slakt och 1999 byggdes det första nya stallet för nötdjur. För snart 15 år sedan sade Kenneth upp sig och satsade helhjärtat på gården. Det har därefter byggts ut i omgångar, och i dag finns cirka 180 nötkreatur och 70 tackor på gården.
Den senaste investeringen gjordes 2012, då det byggdes en gårdsbutik och fårstall.

Kenneth i gårdsbutiken, som stod klar 2012.

Först med köttlådor

På grund av sin bakgrund som säljare kom Kenneth till branschen med ett ”marknadstänk”. Han var troligen den förste i Norrland som började med köttlådor. I början satsades det på tunga köttraser men senare har man gått över till lättare raser. Gården är med i Vindelälvens Naturbeten och alla djur går på naturbetesmark.

Lammen säljs i köttlådor och via butik. Kenneth var en av dem som startade Västerbottens gårdslamm.
För att hålla maskinkostnaderna nere köps tjänster in för gödselkörning, runbalning och spannmålsodling. Gården är självförsörjande på proteinfoder.

Samarbetar med krögare

Redan för nio år sedan började ett samarbete med Micael Hansen som driver Brännlands Värdshus. Båda tyckte att Umeå saknade en ”riktig” köttrestaurang, och Micael öppnade Restaurang Garaget dit Gubböle djur blev leverantör av kött. Numera är Micael även charkuterist dit Gubböle Djur levererade köttråvara.

Kerstin Lööf medverkade i juryn i deltävlingen av Årets Kock i november 2014 i Umeå.

Som frisörska får Kerstin möjlighet att sprida kundskap om lantbruk, och hon lägger mycket tid på gården. Förutom det administrativa arbetet, står hon för omvärldsbevakningen och ”snappar upp” nya idéer och trender. Hennes känsla för smak och kvalitet gjorde att hon blev LRFs representant i Årets Kock jury i Umeå. Hon är även engagerad i Sveriges Djurbönder.

Uppmuntrar andra

Kenneth är en väldigt social person med ett brett kontaktnät. Han har på sitt positiva sätt uppmuntrat andra att starta eller utveckla sin köttproduktion. Gården är ofta ett mål för studiebesök.

Gubböle djur använder inga bekämpningsmedel. Greppa Näringens genomgång visar på bra balans av växtnäring. Man har påbörjat ett samarbete med ICA Kvantum Kronoparken, där Kenneth tar hand om kasserat frukt och grönt för kompostering på gården.

Många idéer

Kenneth är en inspirationskälla för många och med sitt marknadstänk har många uppmuntrats till att hitta nya vägar till marknaden. Många är det som kontaktat Kenneth och fått råd och tips, som han frikostigt delar med sig av.

Paret har många idéer om framtiden, men först så ska fåren få ett nytt stall, för att ge plats för mottagningsstall för kalvar som skall köpas in av mjölkgårdar i närheten.

Kerstin Lööf med ett av många får på gården.